Salam... ok, hari ni nak share cite ttg betapa jam packnya weekend baru ni sbb hari Sabtu mlm, lorong taman ni ada wat potluck, so, sgt busy dengan activity2 memasak... Dan saya pun tak ketinggalan menyediakan makanan jugak iaitu ubi kayu sira sambal. Ha, takde plak gambo utk dijadikan tatapan rupe ubi tu...
Alhamdulillah, almost 8kg ubi dimasak, habis semuanya!!! Yey!
Then, next morning, hari Ahadnya plak, pegi kedai pakcik saya di Sungai Buloh, Restoren Periok Beriani Gam Johor sbb keluarga kami ada buat tahlil sikit utk arwah Atok Jai (nenek) yang baru meninggal tahun lepas bulan 10. Hurm...rindunya pada atok.. btw, ubi tu resepi atokla... atok mmg pandai masak, tapi sejak sakit lama dah tak rasa masakan atok... Miss u sooo much atok....
Then, lepas tahlil, cepat2 nak pegi umah adik ipar plak sbb mak mentua dtg dgn abg ipar dari Muar aka Muo. Sempat bagi Husna topi adik Safii nak bagi sgt tu dgn beg Enfagrow yang Husna berkenan sgt2...hahaha, budak dorang ni... Ramai gak kat kedai utk last before pose...hehehe...Mudah2an berkembang majula restoren pakcikku ini...amin...
So, sampai Bangi umah adik ipar, makan masakan mak mentua yg sudah tentunya asam pedas ikan parang! Itu peberet mak mentua utk hidangan kitorang... sbb semua anak cucu memang akan nak makan asam pedas mak ni ha... Mujurla sy ni pun dah biasa dgn asam pedas sbb ayah org Muo piorrr, so, tiap2 kali makan asam pedas xdela plak pening kepala... Cuma cara mak sy dgn mak mentua ni lain, mak sy ikan macam2 leh wat asam pedas, kalo mak mentua plak, mesti ikan parang! Almaklumla, ikan mahal...hehehehe... tapi sy suke asam pedas dua2 mak kesayangan ni!
Okla, itula coretan buat kali ini...Selamat menyambut Ramadhan semua...
No comments:
Post a Comment