Here's the recipe: (2-3 orang makan)
- Mee kuning (1-2bungkus)
- Kerang setengah kilo (rebus ambil isi saja)
- 6 biji bawang merah
- Sebiji bawang besar
- 2 biji bawang putih
- Udang kering or udang hidup
- Seibu jari lengkuas
- 1 tangkai bunga kantan
- 1 tangkai daun kesum
- 1 tangkai daun selasih
- Sekeping asam keping
- Sekotak santan (if santan asli, agak2la yerk)
- Kari ikan/daging Babas
Cara2:
- Bahan2 yang dikisar ditumis
- Masukkan santan dengan setengah paket serbuk kari yang dilarutkan dengan santan terlebih dahulu
- Gaul bahan2 hingga naik bau dan sedikit kering
- Masukkan air sedikit demi sedikit, masukkan santan
- Masukkan bunga kantan, daun selasih, daun kesum dan asam keping
- Masukkan isi kerang dan fish ball. Kalau ada ayam, potong kecil2 dan masukkan semuanya
- Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa
No comments:
Post a Comment