Pages

Resepi Mee Kari Bondaku

Ok...entry ni saya nak share pasal mee kari yang mak buat masa kenduri doa selamat baru2 ni... Saya tak puas makan sebab sibuk layan tetamu.. So, saya try buat sendiri..

Here's the recipe: (2-3 orang makan)

  1. Mee kuning (1-2bungkus)
  2. Kerang setengah kilo (rebus ambil isi saja)
  3. 6 biji bawang merah
  4. Sebiji bawang besar
  5. 2 biji bawang putih
  6. Udang kering or udang hidup
  7. Seibu jari lengkuas
  8. 1 tangkai bunga kantan
  9. 1 tangkai daun kesum
  10. 1 tangkai daun selasih
  11. Sekeping asam keping
  12. Sekotak santan (if santan asli, agak2la yerk)
  13. Kari ikan/daging Babas
* bahan2 3-6 perlu dikisar, air saya guna air rebusan kerang

Cara2:
  1. Bahan2 yang dikisar ditumis
  2. Masukkan santan dengan setengah paket serbuk kari yang dilarutkan dengan santan terlebih dahulu
  3. Gaul bahan2 hingga naik bau dan sedikit kering
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit, masukkan santan
  5. Masukkan bunga kantan, daun selasih, daun kesum dan asam keping
  6. Masukkan isi kerang dan fish ball. Kalau ada ayam, potong kecil2 dan masukkan semuanya
  7. Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa
* bahan hiasan: sawi celur, telur ikut bilangan orang, tauhu goreng, bwg goreng, taugeh

No comments: